piątek, 27 lutego 2015

Gryczany chlebek pomidorowy z patelni !
















Naturalny, chrupiący, jeszcze ciepły chleb w niecałe 15 minut ? 
W dodatku bez drożdży, mleka i innych zakazanych produktów.
 Niemożliwe ?
A jednak, musisz jedynie przygotować dobrą patelnie.
Chlebki lawasz to prosta forma chleba z wody, mąki przygotowywana nawet dziś przez starsze gospodynie np.na Ukrainie.
Inspiracja z książki 15 minut Jamiego 

Potrzebujemy:
  • 100 gramów mąki gryczanej jasnej + do podsypania
  • 50 gramów suszonych pomidorów ze słoika
  • 1/4-1/3 łyżeczki bg proszku do pieczenia
  • 65-70 ml wody
  •  szczypta soli
  • 1-2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z proszkiem oraz solą, następnie przełóż do malaksera i dołóż pomidory. Zmiksuj całość. Dolewaj stopniowo wody tak, że powstanie kula ciasta.  Jeżeli nie posiadasz malaksera możesz użyć blendera ręcznego. W wysokim naczyniu ułóż suszone pomidory, dolej wodę oraz część suchych składników i zmiksuj na jednolitą masę. Następnie dosyp resztę mąki i wymieszaj już ręcznie ciasto. Na stole podsyp mąkę gryczaną wyłóż ciasto i oprószonymi mąką rękoma uformuj płaski placek o średnicy ok. 18 cm. Gotowy przełóż na deseczkę. Rozgrzej oliwę na patelni, przełóż chlebek i smaż przez ok. 5 minut z każdej strony.
Smacznego !

2 komentarze:

  1. Czy z innej mąki BG będzie smaczny? Próbowałaś zastąpić gryczaną jakąś inną mąką?

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety z inną mąką nie testowałam :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Drukuj