piątek, 20 marca 2015

Bezglutenowa babka makowa






Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki !
W zeszłym roku gościła marchewkowa, w tym będzie makowa.

Potrzebujemy:
  •  100 gramów margaryny
  • 1/2 szklanki mąki bg ( u mnie 25 gramów gryczanej jasnej, 30 gramów ryżowej i 15 gramów ziemniaczanej )
  • 1/3 szklanki ksylitolu/ cukru
  • 1/3 szklanki suchego maku
  • 2 jajeczka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia bg
  • aromat bg (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Foremkę* wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką np.amarantusową lub gryczaną. Piekarnik nastaw na 180 stopni. W rondelku rozpuść margarynę i odstaw do przestudzenia. W miseczce wymieszaj mąki, przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dosyp ksylitol i utrzyj mikserem na jasną i puszystą masę. Do masy dodaj następnie mąkę oraz margarynę. Zmiksuj. Białka ubij na sztywno i wmieszaj już ręcznie do ciasta. Na sam koniec dodaj mak i połącz całość delikatnie. Piecz przez około 40 minut. Sprawdź przy pomocy patyczka czy ciasto jest gotowe. Jeszcze gorące babki wyjmuję z foremek i odstawiam do przestygnięcia.
Smacznego !

*u mnie 2 małe formy o średnicy 11 cm.

Bezglutenowa WielkanocWielkanocne Smaki - edycja V

2 komentarze:

Drukuj