niedziela, 10 maja 2015

Ziołowo-czosnkowy chleb z ciecierzycy



Niestety taka moja natura, że lubię płynąć pod prąd i próbować nowych przepisów i pomysłów.
Tym razem wykonałam kolejną wersję chleba ze strączków. Wypadło na ziarna ciecierzycy.
W smaku przypomina nieco chleb z fasoli.

Potrzebujemy:
  • 240 gramów ugotowanej ciecierzycy*/ lub z puszki
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej jasnej
  • 3 jajeczka
  • łyżeczkę bg proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • łyżeczkę ulubionych przypraw, u mnie oregano i zioła prowansalskie
  • 1/3 łyżeczki soli

*Cieciorkę musimy zalać duża ilością wody i namoczyć przez całą noc. Następnego dnia zmieniamy wodę, gotujemy do miękkości, ok. 2-3 godziny. Czas tradycyjnego gotowania możemy skrócić poprzez dodanie małej łyżeczki sody do wody lub dzięki wykorzystaniu szybkowaru.


Przygotowanie:

Uwaga ! Ugotowana cieciorka powinna być miękka, tak jak na hummus. :)

Piekarnik nastaw na temperaturę 175 stopni. Odsączoną cieciorkę zblenderuj na gładką masę. Dodaj jajka, oliwę, czosnek, sól  i miksuj tak długo, aż składniki się połączą. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Tak przygotowaną mąkę dosypuj partiami do mokrej masy i miksuj na wolnych obrotach. Gotowe ciasto przełóż do foremki i piecz przez około 40 minut. Wystudź na kratce.

Smacznego !

2 komentarze:

  1. o, genialny! ja nie mogę glutenu - Twój chleb będzie la mnie idealny!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj