sobota, 7 marca 2015

Debiutancki hummus z nutą pieczonej papryki



Natchniona programem popularno-naukowym o cudownych właściwościach ciecierzycy musiałam wreszcie zrobić hummus.
Hormony roślinne zawarte w ziarnach cieciorki bardzo pozytywnie wpływają na stan zdrowia jak i urody.
Hummus sprawdzi się rewelacyjnie jako smarowidło bezglutenowego chleba.
Pasuje także jako dip do pokrojonych, surowych warzyw.
Ponadto odczuwam znaczny deficyt wszelkiego rodzaju smarowideł i past do pieczywa.


Potrzebujemy:
  • 300 gramów ugotowanej ciecierzycy*
  • 2 czerwone papryki
  • 5 łyżek sezamu
  • 2 łyżki dobrej oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • zimna woda /opcjonalnie/ 

*Niecała szklanka suchych ziaren. Cieciorkę musimy zalać dużą ilości wody i moczyć przez całą noc. Następnego dnia zmieniamy wodę, gotujemy do miękkości,  ok. 2-3.godziny. Czas tradycyjnego gotowania można skrócić poprzez dodanie łyżeczki sody do wody lub wykorzystanie szybkowaru. Istotne aby cieciorka była miękka, tylko wtedy powstanie gładki hummus.

 Przygotowanie:
Papryki przekrój na 4 części, usuń gniazda nasienne i rozłóż na papierze do pieczenia tak, aby skóra była u góry. Dociśnij do blaszki. Włóż do nagrzanego do 185 stp. piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, skóra ma się delikatnie przypalić. Odstaw do przestygnięcia i obierz ze skóry. Sezam upraż delikatnie na suchej patelni. Ostudź. Następnie przełóż do młynka do kawy i zmiel na jednolitą masę. Do wysokiego naczynia blendera włóż tak przygotowany sezam, dolej oliwę, sok z cytryny, czosnek, paprykę i zmiksuj. Tak powstałą masę przelej do ciecierzycy i miksuj na gładko. Dopraw do smaku solą. Na koniec dolewaj stopniowo zimnej wody w celu uzyskania żądanej konsystencji. Osobiście nie dolewałam.
 Smacznego !

2 komentarze:

  1. hummus to jedna z moich ulubionych past, a z taką nutą to fajne urozmaicenie!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj