piątek, 19 grudnia 2014

Kluseczki jaglane z makiem i bakaliami


                                                               Nie będę skromna ! 
Jestem bardzo dumna z tego dania.
 Jest zarówno pyszne jak i zdrowe.
Tym sprytnym sposobem przemycę na wigilijny stół niezastąpioną jaglankę.
Teraz moja sprawdzona rada. Aby kluseczki odzyskały jędrność w następnym dniu wystarczy  podgrzać danie np. w mikrofali.

Zaw­sze, ilek­roć uśmie­chasz się do swo­jego bra­ta i wy­ciągasz do niego ręce, jest Boże Na­rodze­nie. 
Zaw­sze, kiedy mil­kniesz, aby wysłuchać, jest Boże Na­rodze­nie. 
Matka Teresa z Kalkuty

 Potrzebujemy:
KLUSKI
  • 400 gramów ugotowanej kaszy jaglanej
  • 30 gramów (duża łyżka) skrobi ziemniaczanej
  • 15 gramów ( łyżka) mąki ryżowej + do podsypania
MASA MAKOWA
  • 250 gramów zmielonego maku*
  • 100 gramów orzechów ( migdały, orzech włoski)
  • 100 gramów suszonych owoców ( żurawina, morela, daktyle )
  • 30 gramów pomarańczowej skórki kandyzowanej     /opcjonalnie/
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3-4 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki śmietanki 30% /opcjonalnie/  
 * Mak należny gotować w wodzie przez 20 minut, następnie odcedzić i zemleć dwukrotnie.
Przygotowanie:  
1.Orzechy oraz suszone owoce posiekaj. Tak przygotowane bakalie wymieszaj starannie z makiem, masłem, miodem oraz śmietanką. Odstaw.
2. Jeszcze gorącą kaszę utrzyj blenderem, tak aby powstała gładka masa. Dodaj mąki i  wymieszaj przy pomocy łyżki. Kuchenny blat posyp mąką ryżową. Oprószonymi mąką ryżową dłońmi urwij kawałek ciasta i uformuj podłużne kluseczki. Potnij nożem na krótsze kawałki. Gotowe kluski gotuj w osolonym wrzątku przez przez minutę (od momentu wypłynięcia na powierzchnię).
3. Odcedzone kluseczki wymieszaj z masą makową.
Smacznego !


Wigilia 2014Lekkie Święta

1 komentarz:

Drukuj