sobota, 18 lipca 2015

Bruschetta z malinówkami na gryczanym chlebie


Wygląda niepozornie. Jednak soczyste, pełne słodyczy pomidory malinowe, podane z aromatycznymi ziołami sprawiają, że stworzymy wyjątkowe danie. 
Dobra propozycja na letnie, leniwe kolacje. 
Chleb można również zapiec przy okazji grillowania.


 6 kanapek
Potrzebujemy:

  • 6 kromek gryczanego chleba na zakwasie
  • 3 duże pomidory malinowe
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • spora łyżeczka masła/ masła klarowanego
  • gałązka bazyli
  • gałązka oregano
  • gałązka majeranku
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
Zioła przepłucz i posiekaj. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w dość drobną kostkę. Odlej sok, który powstanie. Do pomidorów dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zioła, łyżkę oliwy. Następnie dopraw solą, pieprzem. Wymieszaj i odstaw na bok. Piekarnik nastaw na górną grzałkę. Drugi ząbek czosnku również przeciśnij przez praskę i wymieszaj z masłem. Każdą z kromek posmaruj cienką warstwą tłuszczu i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
Piecz tak długo, aż chleb się dobrze zrumieni. Na gorące kromki nakładaj wcześniej przygotowane pomidory. 
Podawaj od razu.
Smacznego !

1 komentarz:

Drukuj