środa, 20 listopada 2013

Bezglutenowy chleb ryżowo-kukurydziany na zakwasie ryżowym


 
A teraz czas na kolejny chlebek na zakwasie:)

Potrzebujemy:
  ZAKWAS
  • 100 gram mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml wody gazowanej
CIASTO:
  • 200 gram mąki kukurydzianej
  • 250 gram mąki ryżowej
  •  łyżka siemienia lnianego ( zmielonego) + pół szklanki wrzątku ( 100 ml )
  • 200-300 ml wody najlepiej gazowanej
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka soli

Przygotowanie:
Mieszamy ze sobą składniki na zakwas i pozostawiamy w ciepłym miejscu (u mnie po raz kolejny świetnie sprawdziła się grzałka akwariowa) na 3 pełne dni. Tym razem nie dokarmiałam i nie mieszałam zakwasu. Po trzech dniach zabieramy się za ciasto. Łyżkę siemienia mielimy i zalewamy wrzątkiem ( pół szklanki) następnie studzimy. Mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy przez sito, dodajemy sól, zaparzone siemię, olej,  200 ml wody i mieszamy. Następnie dodajemy zakwas i znów mieszamy ciasto tak aby chwyciło jak najwięcej powietrza. Gdy ciasto jest zbyt gęste możemy dodać dodatkowe 100 ml wody. Masę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu najlepiej na całą noc. Rano przekładamy do wysmarowanej tłuszczem, wysypanej mąką kukurydzianą foremki. Pieczemy 60-70 minut w temp. 200 stp. Studzimy na kratce.
                                                                                                                           SMACZNEGO:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj