czwartek, 28 stycznia 2021

Bezglutenowe pączusie z serkiem ricotta

 



Bezglutenowa kuchnia nie musi być ani skomplikowana, ani czasochłonna. Przykładem mogą tutaj być pączusie o nazwie Zeppole. Tradycyjny przepis pochodzi prosto z Włoch, a jego bazą jest serek ricotta.

Potrzebujesz*:

( 30-35 sztuk)

  • 125 g serka ricotta
  • 20 g cukru/ksylitolu
  • 75 g mąki, u mnie uniwersalna Grano
  • jajko, rozmiar M
  • 3/4 łyżeczki bg proszku do pieczenia
  • szczyptę sody
  • szczyptę soli
  • 1/3 łyżeczki esencji waniliowej ( opcjonalnie )
  • cukier puder/ puder z ksylitolu do dekoracji
  • olej do smażenia
* najlepiej aby produkty miały temperaturę pokojową

Przygotowanie :

1. W miseczce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. 
2. Do większej miski wbij jajko, wsyp cukier i ubijaj na wysokich obrotach, aż do uzyskania jasnej oraz puszystej masy.
3. Do jajecznej masy dodaj serek i wymieszaj delikatnie przy użyciu rózgi.
4. Następnie do masy dodaj suche składniki i wymieszaj do uzyskania jednolitej oraz gładkiej masy. Na koniec wmieszaj esencję z wanilii.
5. W międzyczasie do wysokiej patelni lub szerszego garnka wlej olej i włącz gaz.
6. Gdy olej będzie dobrze rozgrzany formuj małe porcje ciasta i smaż na rumiano z obu stron.
7. Gotowe pączusie odsącz na ręczniku papierowym.
8. Po lekkim przestygnięciu udekoruj pączki cukrem pudrem.
9. Najlepiej spożyć tego samego dnia.

Smacznego !

1 komentarz:

Drukuj