niedziela, 12 lipca 2015

Letni makaron z pomidorami & świeżymi ziołami



Upalne, letnie dni nie służą obżarstwu. 
Nikt nie ma ochoty stać przy rozgrzanej gazówce.
Z odsieczą przychodzą pomysły na lekkie i szybkie dania.

1-2 porcje

Potrzebujemy:
  • 125 gramów suchego makaronu bg
  • 3-4 łyżki oliwy + do gotowania makaronu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 175 gramów pomidorków koktajlowych
  • świeża bazylia- gałązka
  • świeży majeranek- gałązka
  • swieże oregano- gałązka
  • garść rukoli
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotuj posoloną wodę, dodaj odrobinę oliwy i  gotuj makaron do miękkości. W międzyczasie umyj i przekrój pomidorki. Zioła, rukolę przepłucz i osusz.  Czosnek przeciśnij przez praskę. Zioła posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, dorzuć czosnek. Po chwili dodaj pomidorki i podsmażaj na małym ogniu przez około 2-3 minuty. Następnie dorzuć zioła, a potem  odsączony  oraz jeszcze gorący makaron. Całość wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Niech makaron wchłonie wszystkie smaki. Wyłącz gaz. Dodaj rukolę i wymieszaj. Podawaj od razu.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj