wtorek, 4 lutego 2014

Bezglutenowy chleb dyniowy bez miksów !


 W większości przypadków papierowy, drogi, stwarzający zagrożenie zadławienia się ... Poza tym nafaszerowany konserwantami, spulchniaczami chleb bg z półki to największa motywacja do podejmowania kolejnych prób pieczenia domowego pieczywa. Tym razem wykorzystuję dynię i zastanawiam się z miksem czy bez. Ryzykuję i udaje się ! :) Chlebek należy do tych na słodko, ma lekko orzechowy posmak za sprawą mąki z amarantusa jest też delikatnie wilgotny. W połączeniu z dżemem żurawinowym poezja. ...

,, Suk­ces nig­dy nie jest os­ta­teczny. Po­rażka nig­dy nie jest to­tal­na. Liczy się tyl­ko odwaga"

Potrzebujemy :
  • ok. 550 gram obranej dyni
  • 50 gram drobnego cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 150 gram mąki ryżowej
  • 100 gram mąki z amarantusa
  • 100 gram mąki ziemniaczanej
  • 50 gram roztopionego masła
  • 2 łyżeczki bg proszku do pieczenia
  • 1  łyżeczka  gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Dynię kroimy w kostkę i gotujemy w garnuszku z niewielką ilością wody. Po około 25 minutach odsączamy i rozdrabniamy widelcem. Studzimy. Tak powstanie około 265 gram dyniowego pure. Mąki odmierzamy, mieszamy ze sobą, przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia, gałką oraz solą. W garnku ubijamy delikatnie całe jajka,  dodajemy do nich pure oraz masło, łączymy. Następnie partiami dosypujemy suche składniki cały czas miksując na najniższych obrotach. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką amarantusową foremki. Pieczemy w 180 stopniach przez mniej więcej godzinę. Studzimy na kratce.
SMACZNEGO :)



8 komentarzy:

  1. Witam, czy moge zastapic make z amarantusa jakas inna? Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że można spróbować. Mimo wszystko amarantusowa jest w tym miejscu najodpowiedniejsza, posiada cudowny orzechowy posmak.

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy puree z pieczonej dyni też się sprawdzi? Mniej pracochłonne ;-) A na co.konkretnie można zamienić amarantusową mąkę, bo akurat jej brak :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie :) można spróbować zamienić na gryczaną ale to już nie będzie ten sam orzechowy posmak...

      Usuń
  4. Jaka wielkość foremki będzie najlepsza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej jakaś mała keksówka około 8 lub 10cm x 20cm 🙂

      Usuń
  5. W przepisie jest chyba błąd, jak może zniknąć 285g z 550g dyni. Z tego co jest napisane w przepisie ma powstać 275g puree

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już tłumaczę. 550 g dyni to waga surowej dyni,która po ugotowaniu zmniejsza się i z takiej ilości powstaje około 275 g pure 🙂

      https://madameedith.com/przepis/puree-z-dyni/

      Usuń

Drukuj