środa, 3 września 2014

Bezglutenowy salceson

 Ciasto na raz !
Szybko się piecze.
Szybko znika.
U mnie akcja jedzenia polskich jabłek trwa nadal ! :)

,, Niewiel­ki jest wybór wśród zgniłych jabłek "
William Shakespeare

Potrzebujemy:
  • 75 gram mąki ryżowej
  • 25 gram kartoflanki
  • 20 gram mąki amarantusowej
  • 2 małe jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 polskie jabłka, nie za duże
  • mała łyżka  kakao bg!
  • łyżeczka cynamonu
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia bg!
  • 1/4 łyżeczki sody
Przygotowanie:
Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne oraz pokrój na małe kawałki. Mąki odmierz, wymieszaj, przesiej 2-3 razy, a następnie połącz z kakao, cynamonem, sodą oraz proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dolewaj oleju i miksuj dalej. Wsypuj partiami suche składniki, mieszaj już ręcznie, za pomocą łyżki ! Na koniec dołóż kawałki jabłka. Wymieszaj. Przełóż do wyłożonej pergaminem tortownicy*. Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 35 minut.
SMACZNEGO :)
* 20 cm










5 komentarzy:

  1. salceson kojarzy mi się źle, ale ten Twój to rewelacja- wygląda smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak ciasto z mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mojego też, pamiętam jak się wyjadało surowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zamiast mąki amarantusowej mozna dac mąki gryczanej i z cynamonem wanilię :) pychota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że można :))) nie każdy lubi posmak amarantusa

      Usuń

Drukuj