piątek, 19 października 2018

Miodowy syrop z pigwowca z goździkami

Pierwszy jesienny podmuch wiatru. Pierwszy katar i ból gardła.
 I już szybciutko pędzimy do apteki po zapas kolorowych tabletek, 
z nadzieją na ekspresowe uzdrowienie. 
Jakże łatwo współczesny człowiek zapomniał,
 iż natura w magiczny sposób leczy oraz wzmacnia.
 To nie przypadek, że właśnie o tej porze spadają z gałęzi słoneczne 
owoce pigwowca.
 Łatwo również kupić dobry, regionalny słój miodu. Tej jesieni postanowiłam jak najczęściej sięgać po domowe, naturalne specyfiki.
 I tak powstaje, w sumie przypadkiem intensywny kwaśno- słodki syrop.
Na zdrowie !

Potrzebujesz:
  • 10 szt owocu pigwowca
  • szklankę miodu
  • ok. 6 szt. goździków
Przygotowanie:
Owoce pigwowca umyj bardzo dokładnie i osusz. Podziel na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój na cienkie paski. Do wyparzonego słoika wkładaj porcje pigwowca i zalewaj porcją miodu. Dodaj goździki. Słoik pozostaw w chłodnym i raczej zaciemnionym miejscu na dwa dni. Pigwowiec w tym czasie puści dobroczynne soki. Dwa razy dziennie przemieszaj zawartość  słoika. Po wskazanym czasie odcedź syrop i przelej do wyparzonego słoika. Przechowuj w lodówce.

Na zdrowie !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj