czwartek, 6 lutego 2014

Kukurydziany makaron z dynią, szpinakiem i serem feta




W sumie od ciepłego lata rosła we mnie ciekawość jak można łączyć szlachetną panią dynię z makaronem. Nic z tego  raczej  pysznego nie wyjdzie myślałam. Nie byłabym sobą gdybym się osobiście nie przekonała. I co ? :)) Polubiłam dynię jeszcze bardziej, za jej wszechstronność i poczciwość,  pospolity makaron natomiast otrzymał nowy wymiar smaku ! :)

,,Ciekawość to pierwszy stopień do piekła, a zaspokojona ciekawość to krok w przeciwnym kierunku"   S.King


2 porcje

Potrzebujemy :
  • około 200 gram suchego makaronu bg spaghetti
  • 250 gram dyni obranej, pokrojonej w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte
  • 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
  • 150 gram sera feta, kostka
  • 3 duże garści szpinaku świeżego
  • 125 ml śmietanki 30 %
  • olej
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg instrukcji. W międzyczasie  szklimy czosnek z cebulą na dwóch łyżkach oleju. Dodajemy dynię, podsmażamy, podlewamy wodą i dusimy kilka minut. Widelcem sprawdzamy czy zaczyna mięknąć. Gdy to nastąpi dokładamy  szpinak i przesmażamy całość. Podlewamy śmietanką i redukujemy płyn. W celu zagęszczenia sosu możemy dodać 3 łyżki wody z gotującego się makaronu. Na koniec dodajemy ser feta. Mieszamy i wyłączamy gaz. Podajemy z gorącym makaronem.
Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj