czwartek, 16 stycznia 2014

Bezglutenowe pancakes gryczane na jogurcie


 
 









Puszyste, delikatne a jednocześnie sycące. Idealne na śniadanie lub słodki podwieczorek !

1 porcja

Potrzebujemy:
  • 1/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1/4 szklanki mąki bg uniwersalnej u mnie tradycyjnie Schar
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajeczko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • jagody z kompotu/ rozmrożone
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Mąki mieszamy ze sobą , następnie z sodą i cukrem. W drugim naczyniu łączymy roztrzepane jajko z  jogurtem naturalnym. Mokre składniki dodajemy  do suchych, mieszamy. Ciasto odstawiamy  na 5-10 minut. Rozgrzewamy natłuszczoną patelnię teflonową. Łyżką kładziemy małe porcje. I teraz  musimy wyczuć moment i przewrócić na drugą stronę gdy ta  pierwsza jest zrumieniona i łatwo odchodzi od patelni. Pancakes nieziemsko smakują z jagodami, okruszone cukrem pudrem. 
SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj