wtorek, 7 stycznia 2014

Bezglutenowa frittata z ziemniakami i kiełbasą na ostro


 Frittata na kaszy gryczanej została przyjęta z entuzjazmem. 
Czas zatem na drugą odsłonę. Możemy tutaj śmiało wykorzystać ziemniaki, które pozostały nam po obiedzie, a często nie mamy pomysłu jak je wykorzystać. .

Potrzebujemy:
  • 6 jajek
  • 120 gram kiełbasy bezglutenowej !
  • 1 cebula
  • 2-3 średnie, ugotowane ziemniaki
  • łyżka masła / oliwy
  • kawałek lub cała papryczka pepperoni (wg upodobań)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • pieprz
  • sól
  • koperek suszony / świeży
Przygotowanie:
Papryczkę siekamy. Cebulę kroimy w cienkie, a kiełbasę w grubsze plastry. Ziemniaki kroimy w kostkę, a pomidorki dzielimy dowolnie. Jajka rozbijamy i roztrzepujemy widelcem, solidnie doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym maśle/oliwie szklimy cebulę z papryczką. Dodajemy kiełbasę, po kilku minutach ziemniaki cały czas podsmażając. Gdy składniki się lekko przyrumienią wylewamy jajeczną masę, na górze układamy pomidorki. Przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy, aż jajka się zetną. Całość posypujemy koperkiem.
SMACZNEGO :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj