sobota, 4 stycznia 2014

Bezglutenowe muffiny kukurydziane na słono


 Może już dość tych świątecznych oraz noworocznych  słodkości. 
Na diecie znacznie ograniczam ilość spożywanego cukru. 
Ale babeczkę by się zjadło, testujemy  zatem w wersji wytrawnej  :)
                                             
  6-7 sztuk
Potrzebujemy:
  • 150 gram mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 50 gram sera cheddar
  • 50 gram szynki u mnie szwarcwaldzka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka bg proszku do pieczenia
  • średnia cebula czerwona  ok. 60 gram
  • 1 jajko
  • gałązka tymianku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
 Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy przez kilka minut na łyżce oleju. Odstawiamy. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach, szynkę kroimy w kostkę. Tymianek oddzielamy od łodygi i siekamy. Mąkę przesiewamy 2-3 razy, łączymy z proszkiem do pieczenia, doprawiamy konkretnie solą oraz pieprzem. Dalej dosypujemy do niej tymianek.  W drugim naczyniu mieszamy roztrzepane jajeczko z 2 łyżkami oleju oraz maślanką. Stopniowo dosypujemy suche składniki do mokrych. Gdy się połączą dodajemy 3/4 sera, szynkę oraz cebulę dalej mieszając. Wykładamy do papilotek/ foremek i posypujemy pozostałym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stp. przez około 20 minut.  Muffiny najlepiej smakują na ciepło, można je również podgrzać w mikrofali ! :)          
                      
                                                                                                                               SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj