środa, 16 października 2013

Owoce pod kruchą pierzynką czyli CRUMBLE



A teraz propozycja na naprawdę prosty deser, szczerze mówiąc dla leniwych. Idealny w sytuacjach awaryjnych, kiedy brakuje nam czasu na wykonanie typowego ciasta.

Potrzebujemy:
  • 0,5 kg śliwek
  • 5 gruszek
  • łyżka cukru
  • garść świeżej żurawiny
  • płaska łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
  • 3,5-4 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 8-8,5 łyżek mąki bg( u mnie mix uniwersalny z Schara)
  • ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia bg
Przygotowanie:
Gruszki obieramy, usuwamy nasiona, kroimy na mniejsze ćwiartki. Śliwki myjemy, kroimy na połówki. Tak przygotowane owoce mieszamy z cynamonem i łyżką cukru. Wkładamy na formę do zapiekania (u mnie 15x26 cm), posypujemy żurawiną. Czas na pierzynkę,  mąkę i proszek łączymy ze sobą, dodajemy cukier. Następnie dokładamy masło i palcami formujemy kruszonkę. Jeśli ciasto nie będzie się kruszyć dodajemy nieco suchych składników. Posypujemy owoce i zapiekamy przez ok. 35-40 min. w temp. 180 stp. Najlepiej podawać na ciepło z kulką ulubionych lodów.
                                                                                                                         Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj