sobota, 19 grudnia 2020

Miękkie & bezglutenowe pierniczki nadziewane


 Zamarzyłam w tym roku o mięciutkich, aromatycznych pierniczkach nadzianych powidłami śliwkowymi.  Po testach wśród rodziny ze spokojem serca przepis leci w świat ! Przypominam, że receptura nie zawiera glutenu, jajek oraz opcjonalnie nabiału.

Potrzebujesz :

  • 25 g masła/margaryny
  • 110 g płynnego miodu 
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 10 g przyprawy do piernika bg
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 5 g zmielonej łuski babki jajowatej
  • 5 g kakao
  • 45 g mąki ryżowej
  • 35 g mąki gryczanej jasnej
  • 35 g mąki z tapioki
  • 35 g skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli
Ponadto
  • 1/2-1/3 słoiczka gęstych powideł
  • lukier lub czekoladę na polewę

Przygotowanie:
1. Do garnuszka przełóż masło, miód oraz czekoladę. Mieszaj, podgrzewając na minimalnym ogniu do rozpuszczenia się składników. Nie gotuj ! Powstałą masę pozostaw do przestudzenia.
2. Do większej miski przesiej odmierzone porcje mąk, następnie dodaj sodę, przyprawę, sól, kakao oraz łuskę babki jajowatej. Wymieszaj starannie.
3. Czekoladową masę przełóż do miski i połącz z mąką. Gdy powstanie zwarte i gładkie ciasto, owiń w  folię i przełóż na minimum pół godziny do lodówki.
4. Ciasto wyciągnij z lodówki, pozostaw na chwilę aby nabrało temp. pokojowej i  zagnieć krótko.
5. Małe porcje ciasta rozwałkuj na stolnicy lub macie na grubość około 3 mm, podsypując w razie potrzeby mąką. Staraj się tworzyć raczej podłużny placek, tak aby na dolnej części ciasta ułożyć małą porcję powideł (1/3-1/2 łyżeczki ) i zawinąć ciasto z góry, a następnie docisnąć palcami miejsce wokół powideł. Na koniec wykrawaj przy pomocy foremki.*
6. Gotowe pierniczki podważaj przy pomocy noża i przekładaj delikatnie na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
7. Piecz przez około 10 minut, na niższej półce w temperaturze 160-165 stopni ( góra-dół). Istotne jest aby  pilnować czasu i nie przypiec ciastek. Pierniczki pozostaw do  przestudzenia i przekładaj na kratkę.
8. Gotowe i  już zimne udekoruj najlepiej polewą czekoladową, roztopioną czekoladą mleczną lub lukrem.
9. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, spożyj w przeciągu tygodnia.

*UWAGI- ciasto może po ogrzaniu wydawać się zbyt lejące czy zbyt mokre, to właśnie dzięki temu pierniczki będą delikatne i mięciutkie. W razie potrzeby podsyp ciasto mąką lub włóż na chwilę do lodówki. W praktyce najlepiej robić pierniczki pojedynczo.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj