piątek, 18 grudnia 2020

Bezglutenowe uszka z mąki uniwersalnej Schaer Mix it


Pani Teresa napisała do mnie wiadomość z prośbą o przepis na uszka. W rozmowie okazało się, że korzysta z gotowych mieszanek. Zaczęłam się dłużej nad tym zastanawiać, że być może przepisy na moim blogu nie są dostępne dla wszystkich. Stwierdziłam, że od czasu do czasu powinnam przygotować coś na bazie gotowych mieszanek. Nie każdy przecież ma dostęp do wszystkich rodzajów mąk lub po prostu na początku bezglutenowej drogi oczywiste jest, że sięgamy po mieszanki. A być może ktoś chce zrobić niespodziankę i przygotować coś bezpiecznego dla męża, dziecka, wnuka czy sąsiada  ?

Zapraszam serdecznie na moją stronę na Facebooku lub Instagramie, gdzie zobaczycie filmik z produkcji uszek.

 Potrzebujesz (ok. 35 szt.):

  • 150 g mąki uniwersalnej Mix it Schaer
  • 125 ml wrzątku
  • mała łyżka oleju
  • spora szczypta soli
Przygotowanie:

1. Odmierzoną porcję mąki przesyp do miseczki. Dodaj sól i wymieszaj.
2. Wlewaj stopniowo wrzątek cały czas mieszając ciasto.
3. Gdy masa przestygnie na tyle aby dotknąć ręką zacznij wyrabiać ciasto.
4. Gdy powstanie zwarte i gładkie ciasto, dodaj olej i wyrabiaj dalej.
5. Ciasto wyłóż na stolnicę, a najlepiej silikonową matę. Część ciasta podsyp minimalną ilością mąki i rozwałkuj na cienki placek.
6. Przy pomocy kieliszka lub małej szklaneczki wykrawaj kółeczka.
7. Nadziewaj i formuj zgrabne uszka.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj