piątek, 26 czerwca 2020

Najlepsze & bezglutenowe bułeczki sorgo !



Czasem w życiu bywa tak, że najlepsze receptury, dania powstają przypadkiem. 
Historia tych bułeczek jest dla mnie wręcz urzekająca. Za każdym razem gdy pomyślę, że przepisy z moich kulinarnych doświadczeń nie są testowane tylko w kraju lecz dzięki magi internetu lecą daleko w świat jest mi niezmiernie miło. A historia była taka,  Pani Magdalena mieszkająca w Australii chciała przygotować jaglane bagietki. Niestety miała problem z dostępem do tego typu mąki i zapytała czy można wykorzystać mąkę sorgo. Przypadkiem, a może i nie miałam w spiżarni niewykorzystane, zakurzone już opakowanie. Odważyłam się użyć jej po raz pierwszy i tak powstały naturalne, mięciutkie, najlepsze jak do tej pory  bezglutenowe bułeczki ! 
Nieznana mi do tej pory mąka zyskała uznanie.


Pani Magdaleno, dziękuję bardzo ! 
Życzę dużo zdrowia i samych pyszności w egzotycznej i odległej Australii.

Potrzebujesz:

  • 105 g mąki z sorgo
  • 105 g mąki ryżowej + do podsypania
  • 70 g tapioki
  • 80 g skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki łuski babki jajowatej
  • 7 g suchych drożdży
  • łyżeczkę soli
  • łyżeczkę cukru
  • ok. 400 ml wody
Przygotowanie:

1. Mąki odmierz, wymieszaj i przesiej przez sitko do wysokiej miski. Odstaw na bok.
2. Do wysokiego naczynia odlej 200 ml ciepłej lecz nie gorącej wody i wsyp cukier. Gdy ten się rozpuści dosyp suche drożdże i wymieszaj. Dodaj 2-3 łyżki przygotowanej mąki, zamieszaj i odstaw rozczyn na kilka minut.
3. W międzyczasie wyłóż  blachę z piekarnika papierem  do pieczenia.
4. Do pozostałej mieszanki mąk dodaj zmieloną babkę jajowatą oraz sól, wymieszaj starannie całość.
5. Rozczyn powinien zacząć pracować, powiększając swą objętość oraz tworząc charakterystyczne bąbelki. To znak, że można go dodać do suchych składników. 

6. Zacznij mieszać i wyrabiać ciasto dolewając pozostałą porcję tj.około 200 ml ciepłej wody. Wyrabiaj tak długo, aż powstanie gęste oraz zwarte ciasto.
7. Ciasto podziel najlepiej przy pomocy łyżki na 5 lub 6 części i oprószonymi  mąką dłońmi formuj zgrabne bułeczki. Przekładaj od razu na blaszkę.

8. Blachę  z bułeczkami odstaw w ciepłe miejsce na 25 minut do wyrośnięcia.
9. Wyrośnięte  posmaruj delikatnie roztrzepanym jajkiem i posyp ziarnami sezamu.
10. Piecz przez 25 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku.
11. Upieczone przełóż od razu na kratkę.


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj