środa, 7 lipca 2021

Bezglutenowe drożdżówki i książka ,,W kuchni Bezglutenowej Mamy" Marty Krzyżanowskiej-Sołtysiak


Muszę się przyznać, że po raz pierwszy od momentu diagnozy odważyłam się przygotować domowe  drożdżówki. Odwagi dodał mi zapewne przepis, który znalazłam w książce Bezglutenowej Mamy !

Wspomniana pozycja książkowa mieści niemal 360 stron i podzielona jest  na kilka rozdziałów. Na samym początku możemy przeczytać praktyczne porady zatytułowane bezglutenowy niezbędnik. Dowiemy się tutaj między innymi w co należy zaopatrzyć szafki, jak wyposażyć kuchnię i jak rozdzielić w razie konieczności strefy w kuchni na bezglutenową oraz glutenową. Szczególnie zaciekawiła mnie w tym rozdziale wypowiedź pani dietetyk, mgr Martyny Marciniak. W sposób fachowy opisuje jak powinien wyglądać nie tylko wolny od glutenu lecz także zdrowy talerz. Pacjent  z celiakią odżywiający się wysoko przetworzonymi produktami ma zazwyczaj sporo niedoborów pokarmowych dlatego tak istotne jest aby sięgać codziennie po płatki, kasze oraz mąki jednorodne.

Kolejny rozdział dotyczy pieczywa, został podzielony na przepisy na drożdżach oraz zakwasie. Znajdziesz tutaj mnóstwo wskazówek oraz porad dotyczących samej konsystencji oraz procesu wypieku chleba oraz bułeczek. Marta dzieli się także swoją autorską recepturą na mieszankę mąk MamaMix, której bazą są naturalne mąki jednorodne !

Kolejne, pełne inspiracji rozdziały to słodkie, śniadania, obiady i kolacje, dodatki oraz święta, które są rozdzielone na podrozdziały Boże Narodzenie oraz Wielkanoc.

Każdy z przepisów wzbogacony jest zdjęciem apetycznej potrawy wykonanej przez autorkę książki, informacją o ilości porcji oraz stopniem trudności. 

Ta książka kulinarna jest w moim osobistym odczuciu bardzo pozytywna, skutecznie motywuje do domowego gotowania czy pieczenia, inspiruje różnorodnością oraz licznymi propozycjami. Przepisy oparte są zarówno na ogólnodostępnych, rozpoznawalnych miksach jak i mąkach jednorodnych. Zatem każdy bezglutek znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. 

Osobiście z ogromną chęcią na pewno przetestuję w najbliższym czasie recepturę na ciasto drożdżowe, chałkę, ciasto z owocami, naturalne krokiety z pieczarkami oraz naturalny chleb pełen błonnika oraz białka.

                    Puszyste drożdżówki z truskawkami oraz kruszonką

                                         -   6 dużych lub 10 małych -

CIASTO

  • 250 g mieszanki do wypieków drożdżowych tzw. miks B*
  • szczyptę soli
  • 5 g drożdży suszonych lub 15 g świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżkę cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 20 g miękkiego masła
  • około 150 ml letniego mleka
NADZIENIE
  • około 25 mniejszych truskawek
KRUSZONKA
  • 25 g zimnego masła
  • 20 g cukru
  • 45 mieszanki do wypieków drożdżowych tzw. miks B* lub mąki owsianej
LUKIER
  • 3- 4 łyżki cukru pudru
  • odrobina wrzątku
DODATKOWO
  • małe, roztrzepane jajko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem
*autorka używa zamiennie miks B Dr Schaer  oraz Balviten 

Przygotowanie:

1. Wymieszaj mąkę z solą, cukrem, i cukrem waniliowym, dodaj suche drożdże lub świeże rozpuszczone w 3 łyżkach letniego mleka.
2. Dodaj jajko i wyrabiaj mikserem ( haki) przez około 5 minut, stopniowo wlewając mleko. Pod koniec dodaj masło.
3. Ciasto przełóż do miski posmarowanej olejem i oprósz mąką. Przykryj mokrą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-60 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.
4. W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki zagnieć na jednolite, gładkie ciasto. Owiń je folią spożywcza i wstaw do lodówki.
5. Blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia.
6. Dłońmi oprószonymi mąką delikatnie nabieraj porcje ciasta i formuj kulki.
7. Układaj je na  blaszce w odstępach i lekko spłaszczaj, by nadać kształt drożdżówki.
8. Dno małej szklanki lub kieliszka posmaruj wodą i zrób wgłębienia w każdej drożdżówce.
9. Wyrównaj brzegi drożdżówek i posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
10. Każdą  z nich wypełnij truskawkami i posyp roztartą w palcach kruszonką.
11. Odstaw do wyrośnięcia na 15-30 minut.
12. Piekarnik nastaw na 180 stopni, góra-dół.
13. Blachę włóż do gorącego pieca na około 18-25 minut w zależności od wielkości drożdżówek.
14. Przestudzone udekoruj lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny wrzątku.

Smacznego !

Zapraszam serdecznie na mój profil na Facebooku oraz Instagram

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj