środa, 8 kwietnia 2020

Bezglutenowa rolada biszkoptowa


 
Potrzebujesz:
CIASTO BISZKOPTOWE
  • 4 większe jajka
  • 65 g drobnego cukru
  • 65 g skrobi ziemniaczanej
  • 35 g mąki ryżowej
  • płaską łyżeczkę proszku do pieczenia bg
NADZIENIE
  • 250-300 ml śmietanki 30 %
  • śmietan fix, bg
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • kubeczek ulubionych owoców
Przygotowanie:

1. Na blaszce od piekarnika rozłóż papier do pieczenia,  posmaruj dokładnie olejem lub masłem.
2. Mąki odmierz, wymieszaj starannie z proszkiem do pieczenia oraz przesiej przez sitko.
3. Jajka rozbij do większej miski. Dosyp cukier i ucieraj mikserem na bardzo wysokich obrotach przez około 6 -7 minut, aż powstanie jasna oraz puszysta masa.
4. Do jajecznej masy przesiej mąki, najlepiej w kilku partiach, mieszając bardzo delikatnie przy użyciu szpatułki.
5. Ciasto na biszkopt rozsmaruj równo na blaszce z piekarnika ( ok. 35 cm na 30 cm ).
6 Piecz przez około 10-11 minut w temperaturze 180 stopni.
7. Upieczony biszkopt przestudź przez około 5 minut, a następnie ściągnij papier i jeszcze gorący zawiń w kuchenną ściereczkę ( zapieczoną stroną do dołu ).
8. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno wraz z cukrem pudrem oraz fixem do śmietany.
9. Całkiem zimną roladę rozwiń na blacie, rozsmaruj śmietanę i wyłóż ulubione owoce. Zawiń w zgrabny rulon.
10. Wierzch posyp cukrem pudrem i włóż do lodówki do schłodzenia.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj