Nadszedł czas na obiecany wcześniej, bezcukrowy, ekspresowy deser z wykorzystaniem przepisu na biszkopty. Nie znam chyba osoby, która nie lubiłaby klasycznego, włoskiego deseru jakim jest tiramisu. Dodatek syropu daktylowego świetnie słodzi i wzbogaca smak !
-4 pucharki-
Potrzebujesz:
- biszkopty z tego przepisu
- filiżankę mocnej kawy
- serek mascarpone
- 2 żółtka jaja
- łyżkę pudru z ksylitolu
- syrop daktylowy
- czekoladę bądź kakao do dekoracji deseru
Przygotowanie:
1. Żółtka od wcześniej sparzonych jajek przełóż do wysokiej miski.2. Dodaj ksylitol i ubijaj dość długo do powstania jasnej oraz puszystej masy.
3. Do jajecznej masy dodaj serek mascarpone i zmiksuj całość na niskich obrotach.
4. Biszkopciki przełam na pół i maczaj delikatnie (najlepiej na talerzyku ) w aromatycznej kawie i przekładaj na dno pucharków.
5. Następnie na biszkopty wyłóż porcje syropu daktylowego.
6. Następnie dodaj porcje kremu.
7. Następnie wyłóż kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, syropu daktylowego oraz kremu.
8.Wierzch deserków posyp kakao lub startą czekoladą, u mnie kokosowa od Naturalne Składniki
9. Gotowe deserki schładzaj w lodówce przez minimum 2 godziny przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz