Muszę się przyznać, że po raz pierwszy od momentu diagnozy odważyłam się przygotować domowe drożdżówki. Odwagi dodał mi zapewne przepis, który znalazłam w książce Bezglutenowej Mamy !
Wspomniana pozycja książkowa mieści niemal 360 stron i podzielona jest na kilka rozdziałów. Na samym początku możemy przeczytać praktyczne porady zatytułowane bezglutenowy niezbędnik. Dowiemy się tutaj między innymi w co należy zaopatrzyć szafki, jak wyposażyć kuchnię i jak rozdzielić w razie konieczności strefy w kuchni na bezglutenową oraz glutenową. Szczególnie zaciekawiła mnie w tym rozdziale wypowiedź pani dietetyk, mgr Martyny Marciniak. W sposób fachowy opisuje jak powinien wyglądać nie tylko wolny od glutenu lecz także zdrowy talerz. Pacjent z celiakią odżywiający się wysoko przetworzonymi produktami ma zazwyczaj sporo niedoborów pokarmowych dlatego tak istotne jest aby sięgać codziennie po płatki, kasze oraz mąki jednorodne.
Kolejny rozdział dotyczy pieczywa, został podzielony na przepisy na drożdżach oraz zakwasie. Znajdziesz tutaj mnóstwo wskazówek oraz porad dotyczących samej konsystencji oraz procesu wypieku chleba oraz bułeczek. Marta dzieli się także swoją autorską recepturą na mieszankę mąk MamaMix, której bazą są naturalne mąki jednorodne !
Kolejne, pełne inspiracji rozdziały to słodkie, śniadania, obiady i kolacje, dodatki oraz święta, które są rozdzielone na podrozdziały Boże Narodzenie oraz Wielkanoc.
Każdy z przepisów wzbogacony jest zdjęciem apetycznej potrawy wykonanej przez autorkę książki, informacją o ilości porcji oraz stopniem trudności.
Ta książka kulinarna jest w moim osobistym odczuciu bardzo pozytywna, skutecznie motywuje do domowego gotowania czy pieczenia, inspiruje różnorodnością oraz licznymi propozycjami. Przepisy oparte są zarówno na ogólnodostępnych, rozpoznawalnych miksach jak i mąkach jednorodnych. Zatem każdy bezglutek znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.
Osobiście z ogromną chęcią na pewno przetestuję w najbliższym czasie recepturę na ciasto drożdżowe, chałkę, ciasto z owocami, naturalne krokiety z pieczarkami oraz naturalny chleb pełen błonnika oraz białka.
Puszyste drożdżówki z truskawkami oraz kruszonką
- 6 dużych lub 10 małych -
CIASTO
- 250 g mieszanki do wypieków drożdżowych tzw. miks B*
- szczyptę soli
- 5 g drożdży suszonych lub 15 g świeżych
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżkę cukru waniliowego
- 1 jajko
- 20 g miękkiego masła
- około 150 ml letniego mleka
- około 25 mniejszych truskawek
- 25 g zimnego masła
- 20 g cukru
- 45 mieszanki do wypieków drożdżowych tzw. miks B* lub mąki owsianej
- 3- 4 łyżki cukru pudru
- odrobina wrzątku
- małe, roztrzepane jajko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz