Naprawdę jestem bardzo dumna z tego przepisu i mam ogromną nadzieję, że również Wam przypadnie do gustu. Ciasto jogurtowe z letnimi, soczystymi truskawkami. Ekspresowe, a zarazem łatwe w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać poszczególne składniki, pokroić truskawki i wstawić blaszkę z ciastem na 30 minut do piekarnika. Bardzo puszyste, a zarazem wilgotne. Smakuje bosko gdy jest jeszcze delikatnie ciepłe !
TORTOWNICA 20-22 cm
Potrzebujesz:
- 100 g mąki ryżowej
- 20 g mąki kukurydzianej
- 30 g skrobi kukurydzianej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- łyżeczkę bg proszku do pieczenia
- 80 g cukru
- 3 średnie jajka
- 155 g jogurtu ( cały kubeczek kokosowego Plantona)
- 75 ml oleju
- ok. 200 g świeżych truskawek
Przygotowanie:
1. Wyciągnij wcześniej jogurt oraz jajka z lodówki tak aby nabrały temperatury pokojowej !
2. Piekarnik nastaw na 180 stopni ( góra-dół ).
3. Odmierzone porcje mąk przesiej przez sitko do dużej miski.
4. Do mąki dodaj cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj starannie.
5. Do drugiej miski wbij jajka, wlej olej i przełóż jogurt. Wymieszaj starannie przy pomocy rózgi.
6. Mokre składniki przelej do suchych i wymieszaj również przy użyciu rózgi do połączenia składników. Nie mieszaj zbyt długo !
7. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
8. Na wierzchu ułóż przekrojone na pół kawałki truskawek.
9. Piecz przez około 30 minut.
10. Gotowe ciasto udekoruj cukrem pudrem.
Smacznego !
Wspaniale ciasto!
OdpowiedzUsuń