wtorek, 18 maja 2021

Bezglutenowe muffiny z czosnkiem niedźwiedzim, szpinakiem oraz serem

 Wiosna w pełni. Z tej okazji przygotowałam propozycje na piknikowe bądź śniadaniowe muffiny ! Wypełnione aromatyczną zieleniną czyli ogródkowym czosnkiem niedźwiedzim, szpinakiem, serem oraz kolorowymi pomidorkami. Zdrowa i bardzo szybka alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Kto ma ochotę się wgryźć ?

                                              -5 dużych muffinek-

Potrzebujesz:

  • 60 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki z ciecierzycy
  • 30 g mąki z tapioki
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • łyżeczkę proszku do pieczenia bg!
  • 50 ml oleju
  • 125 ml mleka
  • 50 g sera pleśniowego np. lazur bądź sera fety
  • jajeczko
  • garść liści czosnku niedźwiedziego*
  • garść szpinaku baby
  • szczypta soli
  • kilka sztuk pomidorków koktajlowych
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki masła 
* można zastąpić szpinakiem

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Góra-dół.
2. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i zeszklij na maśle. Dodaj z grubsza posiekany czosnek niedźwiedzi oraz szpinak i przesmaż przez chwilę, aż zielenina zmniejszy objętość.
3. Odmierzone porcje mąk przesiej do miski. Wymieszaj starannie z proszkiem do pieczenia oraz solą.
4. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko, jajko oraz olej. Do mokrych składników dodaj zieleninę oraz pokruszony ser.
5. Połącz w misce zarówno suche jak i mokre składniki.
6. Masę przelej do gotowych foremek bądź wyłożonych papierem do pieczenia kokilek.
7. Wierzch  babeczek udekoruj kawałkami pomidora oraz serem.
8. Piecz przez około 25 minut, aż do zrumienienia.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj