wtorek, 11 maja 2021

Roślinna pasta ze słonecznika oraz suszonych pomidorów o smaku curry


Czy lubicie aromatyczne, kremowe i roślinne smarowidła ? 
Dobra alternatywa dla tradycyjnych dodatków na kanapki. Muszę przyznać, że udało się podrobić sklepowy oryginał. Uwielbiam ze świeżym, chrupiącym ogórkiem oraz kiełkami.

Potrzebujesz:

  • 100 g pestek słonecznika
  • 130-150 g suszonych pomidorów w oleju
  • 1-2 łyżki oleju z zalewy
  • 1-2 łyżki wody ( opcjonalnie )
  • mała łyżeczka przyprawy curry bg
  • pieprz
  • sól
1. Ziarna słonecznika zalej wodą i namaczaj przez minimum 2 godziny.
2. Odsączone ziarna przełóż do wysokiego naczynia.
3. Dodaj suszone pomidory i utrzyj całość na gładką pastę. W razie potrzeby dodaj dodatkowe porcje oleju oraz wody.
4. Pastę dopraw przyprawą curry, solą oraz pieprzem.
5. Przechowuj w szczelnie zamkniętym  słoiczku do kilku dni.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj