poniedziałek, 3 maja 2021

Włoskie ciasteczka AMARETTI i książka ,,Ciasta i desery. Bezglutenowe podróże" od Kamili i Noemi Górny



AMARETTI to chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku ciasteczka migdałowe. Ich tradycyjna receptura pochodzi prosto z  Włoch i jest naturalnie bezglutenowa. Przepis na te pyszności zaczerpnęłam z książki Kamili oraz Noemi Górny pt. ,,Ciasta i desery. Bezglutenowe podróże"

Dziewczyny w 2012 roku dowiedziały się, iż przyczyną powtarzających się problemów zdrowotnych jest nietolerancja na gluten. Pomimo diagnozy nie poddały się kulinarnej rozpaczy i zaczęły wytrwale próbować potraw w wersji wolnej od glutenu. Warto zaznaczyć, że były to jeszcze lata, kiedy ilość dostępnych produktów bezglutenowych była o wiele uboższa niż dzisiaj. Swoje przepisy, zarówno na słodkie jak i wytrawne dania  zaczęły publikować na stronie na Facebooku oraz Instagramie pod nazwą Bezglutenowe Przepisy.

Wspomniana książka kulinarna zawiera aż 54 słodkie przepisy oraz opowieści z podróży z pięciu różnych krajów  tj. Hiszpanii, Węgier, USA, Włoch oraz Izraela.

Od samego początku zachwyciła mnie ciekawa, nietypowa koncepcja. Możemy poznać przepisy na tradycyjne desery ze wspomnianych stron świata  bez wychodzenia z domu

Autorki receptur sięgają po naturalnie bezglutenowe mąki, nie korzystają z gotowych mieszanek.

Przepisy są łatwe w przygotowaniu, a etapy przygotowania starannie opisane.

Bazą dla receptur są łatwo dostępne oraz popularne składniki

Książka zawiera wiele przepisów, które chciałabym przygotować np. tradycyjne, węgierskie naleśniki  z dodatkiem maku, hiszpańskie ciasto migdałowe św. Jakuba, orzechowy biszkopt bądź owsiane ciasteczka w amerykańskim stylu.

Opowieści z podróży są bardzo ciekawe i inspirujące. Dzięki nim, serce aż się rwie aby szybko spakować walizki i wyruszyć w kolejną podróż !

Potrzebujesz:

  • 200 g mączki migdałowej
  • 120 g drobnego cukru
  • 2 białka jajek
  • łyżeczkę soku z cytryny
  • łyżeczkę ekstraktu z migdałów
  • szczyptę soli
  • ok. 15 g cukru pudru do obtoczenia kulek
Przygotowanie:

1. Piekarnik nastaw na temperaturę 150 stopni, termoobieg.
2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
3. Mąkę migdałową, cukier, sól przesyp do miski i starannie wymieszaj.
4. Do białek jaj dodaj sok z cytryny i ubij do powstania sztywnej oraz  gęstej piany.
5. Ubitą pianę przełóż do suchych składników, dodaj ekstrakt migdałowy i wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
6. Z powstałego ciasta formuj w dłoniach kulki, wielkości orzecha włoskiego, obtaczaj w cukrze pudrze i układaj na blaszce zachowując 2 cm odstępu.
7. Ciasteczka piecz przez około 20-25 minut, aż ładnie popękają i się zarumienią.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj