AMARETTI to chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku ciasteczka migdałowe. Ich tradycyjna receptura pochodzi prosto z Włoch i jest naturalnie bezglutenowa. Przepis na te pyszności zaczerpnęłam z książki Kamili oraz Noemi Górny pt. ,,Ciasta i desery. Bezglutenowe podróże"
Dziewczyny w 2012 roku dowiedziały się, iż przyczyną powtarzających się problemów zdrowotnych jest nietolerancja na gluten. Pomimo diagnozy nie poddały się kulinarnej rozpaczy i zaczęły wytrwale próbować potraw w wersji wolnej od glutenu. Warto zaznaczyć, że były to jeszcze lata, kiedy ilość dostępnych produktów bezglutenowych była o wiele uboższa niż dzisiaj. Swoje przepisy, zarówno na słodkie jak i wytrawne dania zaczęły publikować na stronie na Facebooku oraz Instagramie pod nazwą Bezglutenowe Przepisy.
Wspomniana książka kulinarna zawiera aż 54 słodkie przepisy oraz opowieści z podróży z pięciu różnych krajów tj. Hiszpanii, Węgier, USA, Włoch oraz Izraela.
Od samego początku zachwyciła mnie ciekawa, nietypowa koncepcja. Możemy poznać przepisy na tradycyjne desery ze wspomnianych stron świata bez wychodzenia z domu
Autorki receptur sięgają po naturalnie bezglutenowe mąki, nie korzystają z gotowych mieszanek.
Przepisy są łatwe w przygotowaniu, a etapy przygotowania starannie opisane.
Bazą dla receptur są łatwo dostępne oraz popularne składniki
Książka zawiera wiele przepisów, które chciałabym przygotować np. tradycyjne, węgierskie naleśniki z dodatkiem maku, hiszpańskie ciasto migdałowe św. Jakuba, orzechowy biszkopt bądź owsiane ciasteczka w amerykańskim stylu.
Opowieści z podróży są bardzo ciekawe i inspirujące. Dzięki nim, serce aż się rwie aby szybko spakować walizki i wyruszyć w kolejną podróż !
Potrzebujesz:
- 200 g mączki migdałowej
- 120 g drobnego cukru
- 2 białka jajek
- łyżeczkę soku z cytryny
- łyżeczkę ekstraktu z migdałów
- szczyptę soli
- ok. 15 g cukru pudru do obtoczenia kulek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz