Czy lubicie aromatyczne, kremowe i roślinne smarowidła ?
Dobra alternatywa dla tradycyjnych dodatków na kanapki. Muszę przyznać, że udało się podrobić sklepowy oryginał. Uwielbiam ze świeżym, chrupiącym ogórkiem oraz kiełkami.
Potrzebujesz:
- 100 g pestek słonecznika
- 130-150 g suszonych pomidorów w oleju
- 1-2 łyżki oleju z zalewy
- 1-2 łyżki wody ( opcjonalnie )
- mała łyżeczka przyprawy curry bg
- pieprz
- sól
1. Ziarna słonecznika zalej wodą i namaczaj przez minimum 2 godziny.
2. Odsączone ziarna przełóż do wysokiego naczynia.
3. Dodaj suszone pomidory i utrzyj całość na gładką pastę. W razie potrzeby dodaj dodatkowe porcje oleju oraz wody.
4. Pastę dopraw przyprawą curry, solą oraz pieprzem.
5. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiczku do kilku dni.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz