środa, 15 lutego 2023

Bezglutenowe biszkopty bez cukru


 Gdy cały świat grzeje olej i smaży pączusie czy faworki postanowiłam przygotować domowe, delikatne, bezcukrowe biszkopty z czystym składem ! Próżno szukać takich na sklepowych półkach. Na ich przygotowanie nie potrzebujesz dużo czasu. Można śmiało przechowywać je w szczelnym pojemniku przez kilka dni. W kolejnym poście pokażę Wam jak szybko i łatwo można przygotować dzięki nim bezcukrowy deser ! Zostańcie ze mną :)

Potrzebujesz:

  • 2 duże jajka M
  • szczyptę soli
  • 50 g ksylitolu
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 10 g mąki ryżowej
Ponadto:
  • papier do pieczenia
  • puder z ksylitolu do oprószenia biszkoptów
Przygotowanie:
1. Rozbij jajka, oddzielając starannie żółtka od białek.
2. Mąki odmierz, wymieszaj i przesiej do miseczki.
3. W wysokim naczyniu ubij białka jaj ze szczyptą soli na sztywną masę.
4. Do ubitych białek dodawaj po łyżce porcje ksylitolu, wciąż miksując na wyższych obrotach.
5. Gdy ksylitol całkowicie się rozpuści zmniejsz obroty do minimum i dodawaj po jednym żółtku.
6.Odstaw mikser i przy pomocy szpatułki wmieszaj partiami oraz bardzo delikatnie mąkę, przesiewając ją przez sitko.
7. Przy pomocy łyżeczek nakładaj porcje ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Formuj zgrabne biszkopty.
8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160-165 stp. C przez około 12-14 minut.

Smacznego ! 

Ściskam wirtualnie;*

Rybka Bezglutenowa

Zapraszam serdecznie na mój profil na Facebooku oraz Instagram.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj