niedziela, 1 lipca 2018

Bezglutenowe bułeczki z batatem i suszonym oregano

Może nie najpiękniejsze, może nie najbardziej wyrośnięte.. 
ale pełne zdrowia i smaku bułeczki drożdżowe.
 Same naturalne składniki sprawiają, iż brzuszek czuje się po nich zadowolony. 
Pure ze słodkiego ziemniaka sprawia, iż bułki są wilgotne oraz elastyczne.

Potrzebujesz:
  • 160 gr puree z batata
  • 130 gr mąki gryczanej jasnej
  • 55 gr mąki ryżowej
  • 85 gr miksu mąk Schaer, uniwersalny
  • 30 gr skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • paczka suszonych drożdży dr Oetker
  • mała łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  • suszone oregano
  • 150 ml wody
Przygotowanie:
Do dużej miski wlej ciepłą wodę, dodaj cukier oraz drożdże i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
W tym czasie odmierz mąki, wymieszaj i przesiej 2-3 razy. Do suchych składników dosyp sól oraz dużą szczyptę suszonego oregano. Do miski z zaczynem dodaj pure oraz olej i wymieszaj. Następnie partiami dodawaj porcje mąki i mieszaj starannie, aż powstanie jednolita masa. Gotowe ciasto przełóż do czystej i wysmarowanej tłuszczem miski. Pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę. Następnie  wymieszaj dokładnie wyrośnięte ciasto. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Przy pomocy łyżki nakładaj na blaszkę porcje ciasta. W uzyskaniu kształtu bułek pomogą Ci natłuszczone olejem dłonie. Pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut. Piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 185 stopni.

Uwagi:
*Ciasto będzie dość klejące, ale im więcej w nim wody tym bułki wyjdą bardziej wilgotne, elastyczne.
*Bułeczki nie wyrastają mocno w górę.
* Aby zachować świeżość bułek, część z nich zamrażam lub uzdrawiam w piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj