wtorek, 22 maja 2018

Bezglutenowa tarta z porem oraz tuńczykiem








Już nie pierwszy raz zagniatam ciasto na tartę i serwuję na ciepło gościom.
 Połączenie karmelizowanego pora oraz aromatycznego tuńczyka jest wręcz idealne.
Nie będę ukrywać, iż do spisania receptury zmotywował mnie uroczy rower, w moim ulubionym miętowym kolorze :) 
Potrzebujesz:
CIASTO
  • 70 gr skrobi ziemniaczanej
  • 30 gr skrobi kukurydzianej
  • 60 gr mąki ryżowej
  • 40 gr mąki gryczanej
  • 100 gr zimnego, pokrojonego w kostkę masła
  • małe jajeczko
  • spora szczypta soli
FARSZ
  • tuńczyk w kawałkach /w sosie własnym/ marki Princes
  • 2 pory
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 większe jajka
  • łyżka masła klarowanego
  • suszony tymianek
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • pieprz 
  • sól
Przygotowanie:
1. Mąki odmierz, wymieszaj i przesiej  dwa razy. Następnie dodaj do nich sól, masło i przy pomocy widelca wymieszaj. Gdy masło będzie już roztarte dodaj jajko i szybko wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe owiń folią i wstaw do lodówki na pół godziny.
2. W tym czasie przygotuj wypełnienie. Białe części pora umyj i posiekaj starannie.Tuńczyka odsącz z zalewy. Rozgrzej patelnie i dodaj masło. Następnie dodaj pora i na małym ogniu przesmażaj dopóki ten nie stanie się słodki i miękki. Pod koniec duszenia dorzuć suszony tymianek, a potem tuńczyka. Dopraw solą oraz pieprzem i zdejmij z ognia. 
3.W osobnym naczyniu wymieszaj starannie śmietanę z rozkłóconymi jajkami
4. Formę na tartę o średnicy 26 cm natłuść i wylep schłodzonym ciastem. Nakłuj widelcem. Podpiecz w piekarniku w temp. 185 stp. przez 15 minut. 
5. Na delikatnie przestudzoną tartę wyłóż farsz, a następnie zalej całość masą śmietanową.
6. Zapiekaj kolejne 15-20 minut. Pod koniec wierzch posyp startym parmezanem.
Najlepiej podawaj na ciepło.

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj