wtorek, 3 grudnia 2013

Krem dyniowo-marchewkowy z imbirem



Na jesienne chłody polecam rozgrzewającą zupę :)

Potrzebujemy ( na ok. 6 porcji) :
  • 400 gram dyni
  • 400 gram marchwi
  • łyżka masła
  • duża cebula
  • 2 cm korzenia imbiru
  • pieprz
  • sól
  • papryka słodka
  • 2 żółtka
  • łyżka mleka
  • pestki dyni
Przygotowanie:
Miąższ z dyni kroimy w kostkę, marchew oraz cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Obrany imbir ścieramy na tarce lub kroimy w malutką kosteczkę. Na wolnym ogniu rozpuszczamy masło, na którym szklimy cebulę i imbir. Następnie dodajemy marchew oraz dynię, smażymy przez kilka minut. Całość zalewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem. Pozostawiamy na ogniu około pół godziny, do momentu kiedy marchew zmięknie. Miksujemy, ponownie zagotowujemy, smakujemy i doprawiamy słodką papryka. W miseczce rozrabiamy żółtka z mlekiem. Przelewamy zupę do wazy i dodajemy tak przygotowane żółtka, mieszamy dokładnie. Zupy nie można zagotować, gdyż jajka się zetną!  Pestki prażymy na suchej patelni.
                                                                                                                                SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj