Bez drożdży! 💚
Niski IG sprawia, że będzie smakować nie tylko małym bezglutkom
ale również dzieciom na diecie cukrzycowej 🙂
Potrzebujesz :- 5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
- 110 g mąki gryczanej jasnej
- 30 g mąki ryżowej bądź z amarantusa
- 1/4 szklanki ziaren słonecznika (opcjonalnie)
- łyżkę zmielonego siemienia lnianego
- 75-100 ml wody
- łyżeczkę bg proszku do pieczenia
- łyżeczkę soli
Przygotowanie:
1. Piekarnik nastaw na 175 stopni.Grzanie góra-dół.
2. Siemię lniane zalej 75 ml wrzątku, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
3. Mąki odmierz, przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia, solą oraz słonecznikiem.
4. Do suchych składników dołóż żółtka oraz zaparzone siemię lniane. Połącz całość, w razie potrzeby dodaj dodatkowe porcje zimnej wody, tak by udało się wymieszać ciasto.
5. W osobnej miseczce ubij białka na sztywno z odrobiną soli.
6. Delikatnie wmieszaj , najlepiej partiami pianę z białek do przygotowanego wcześniej ciasta.
7. Przełóż do małej, nieprzywierającej, najlepiej silikonowej keksówki i piecz przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
8. Wystudź na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz