Czasem warto przyznać przed samym sobą, że brak czasu to słaba wymówka w trosce o swoje codzienne menu. Wyeliminowanie glutenu to był tak naprawdę początek troski o siebie oraz najbliższych. Na obecnym etapie staram się w miarę możliwości karmić tym co najlepsze czyli prostym, naturalnym, nieprzetworzonym oraz najlepiej sezonowym jedzeniem. Zawsze nawet skromny obiad czy domowe ciasto będzie lepszym wyborem niż wysokoprzetworzone i wypełnione konserwantami danie gotowe!
A Ty co myślisz ?
-2 porcje-
Potrzebujesz:
- 300 g filetu z łososia
- 600-700 g cukinii ( 2 młode sztuki )
- 10-12 szt. pomidorków koktajlowych
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżeczkę płynnego miodu
- łyżeczkę musztardy bg
- przyprawę do ryby, u mnie portugalska od Magrosbezglutenu
- sól
- pieprz
- 2 łyżki startego parmezanu*(opcjonalnie )
Przygotowanie:
1. Wyjmij rybę wcześniej z lodówki i połóż na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni ( góra - dół ).
2. W miseczce wymieszaj musztardę z miodem tak, aż powstanie gładka glazura.
3. Posmaruj starannie filet powstałą glazurą oraz dopraw przyprawą do ryb.
4. Blachę wstaw do pieca i piecz przez 20 minut.
5. W międzyczasie czosnek przeciśnij przez praskę, pomidorki przekrój na pół, a cukinię umyj i przy pomocy temperówki do warzyw zrób wspaniały & warzywny makaron.
6. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij czosnek.
7. Następnie dodaj makaron z cukinii i smaż przez klika minut, aż warzywo zmięknie** Pod koniec smażenia dodaj pomidorki.
8. Całość dopraw solą, pieprzem oraz opcjonalnie parmezanem.
9. Upieczoną rybę podawaj od razu na gorącym & warzywnym makaronie.
* wersji bezmlecznej drożdżowe płatki nieaktywne
** Jeżeli wolisz bardziej smażoną oraz jędrną wersję makaronu niż duszoną warto w takim wariancie cukinię posolić oraz odcisnąć z nadmiaru wody!
Smacznego !
Ściskam wirtualnie;*
Rybka Bezglutenowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz