Nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała upiec bezglutenowej wersji kultowej już babki z bloga Kwestia smaku. Połączenie mąki migdałowej oraz białej czekolady jak naprawdę obłędne, a ciasto jest aromatyczne, mięsiste i wspaniale wilgotne !
Potrzebujesz:
WERSJA NA 3 JAJKA
- 130 g białej czekolady
- 80 g masła
- 80 g cukru
- 3 jajka
- 25 g mąki ryżowej
- 15 g skrobi ziemniaczanej
- 100 g mąki migdałowej
- 1/2 łyżeczki bg proszku do pieczenia
- 1-2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
WERSJA NA 2 JAJKA
- 85 g białej czekolady
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 20 g mąki ryżowej
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 65 g mąki migdałowej
- 1/2 łyżeczki bg proszku do pieczenia
- 1-2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
Przygotowanie:
1. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni, a mniejszą foremkę do babki bądź kreskówkę wysmaruj masłem i obsyp starannie bg bułką tartą bądź grubszą mąką.
2. Mąki przesiej przez sitko i wymieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia.
3. Białka jaj oddziel od żółtek.
4. W kąpieli wodnej rozpuść połamane kawałki czekolady wraz z masłem, tak aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę. Uwaga aby nie podgrzewać zbyt długo masy.
5. Dodaj cukier oraz żółtka jaj i wymieszaj.
6. Zdejmij miseczkę z garnka, dodaj mąki wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszaj łyżką.
7. Białka jaj ubij wraz ze szczyptą soli i połącz delikatnie z czekoladowo-migdałową masą. Pod koniec mieszania dodaj startą skórkę z pomarańczy.
8. Ciasto przełóż do formy i piecz do suchego patyczka przez około 30-35 minut.
9. Gotową babkę przestudź w formie, a następnie wyłóż na kratkę.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz