Oficjalnie rozpoczynam wielkanocny spam !
Przypominam przepis na świąteczną babkę w nowoczesnym wydaniu. Dzięki marchewce ciasto zyskuje wspaniały aromat, kolor oraz słodycz. Dodatek korzennego warzywa sprawia, że babka dłużej zachowuje tak cenną w bezglutenowych wypiekach wilgotność.
-2 średnie bądź 5 małych babeczek-
Potrzebujesz:
- 120 g startej na małych oczkach marchewki
- 100 ml oleju
- 2 jajka
- 50-60 g cukru
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 50 g mąki ryżowej
- 30 g mąki gryczanej jasnej bądź ryżowej
- 1/2 łyżeczki bg proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Piekarnik ustaw na temperaturę 180 stopni, grzanie góra-dół, a foremki na babeczki wysmaruj starannie tłuszczem i oprósz grubszą mąką bądź bg bułką do pieczenia.
2. Porcje mąk przesiej przez sitko i wymieszaj starannie z proszkiem do pieczenia.
3. Oddziel białka jajek od żółtek.
4. Białka jajek ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstaw na bok.
5. Żółtka natomiast utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę.
6. Do utartych żółtek dodaj wolnym strumieniem olej.
7. Następnie dodaj marchewkę.
8. Wciąż miksując dosypuj do masy partiami mąkę.
9. Odstaw mikser i przy pomocy szpatułki bądź łyżki wmieszaj delikatnie ubite białka do ciasta.
10. Piecz do suchego patyczka przez około 30-50 minut, w zależności od wielkości użytych foremek.
11. Jeszcze dość gorące babeczki wyłóż z foremek i wystudź na kratce.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz