piątek, 19 listopada 2021

Marchewkowe babeczki z niskim IG

 Nie wiem czy wiecie, że w tym miesiącu obchodziliśmy światowy dzień cukrzycy. Tym razem przygotowałam dla Was coś słodkiego lecz z minimalną ilością ksylitolu oraz niskim IG. Naturalną słodycz zapewni tutaj starta marchewka, soczyste jabłko oraz niesłodzona suszona żurawina. Muffiny są bardzo długo świeże oraz wilgotne!

                                                    -około 10 muffinek-

Potrzebujesz:

  • 70 g mąki gryczanej jasnej
  • 30 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej bądź tapioki 
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
  • płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
  • płaską łyżeczkę cynamonu bądź przyprawy do piernika
  • szczyptę soli
  • 50 g ksylitolu
  • 2 jajeczka
  • 85 ml oleju rzepakowego
  • 90 g startej marchewki ( małe oczka)
  • jabłko ( pokrojone w małą kostkę )
  • 40-50 g suszonej żurawiny bądź rodzynek
Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (góra-dół).
2. Do dużej miski przesiej odmierzone porcje mąk.
3. Do mieszanki mąk dodaj ksylitol, sodę, proszek do pieczenia, sól oraz przyprawę i wymieszaj starannie.
4. W drugiej misce należy roztrzepać jajka, połączyć z olejem oraz marchewką.
5. Do suchych składników dodaj mokre  i  wymieszaj ciasto. 
6. W trakcie mieszania dodaj kawałeczki jabłka oraz bakalie.
7. Porcje ciasta przełóż do papilotek, do około 3/4 wysokości.
8. Muffiny piecz przez około 20 minut.

Smacznego !

Zapraszam serdecznie na mój profil na Facebooku oraz Instagram.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj