Nie wiem czy wiecie, że w tym miesiącu obchodziliśmy światowy dzień cukrzycy. Tym razem przygotowałam dla Was coś słodkiego lecz z minimalną ilością ksylitolu oraz niskim IG. Naturalną słodycz zapewni tutaj starta marchewka, soczyste jabłko oraz niesłodzona suszona żurawina. Muffiny są bardzo długo świeże oraz wilgotne!
-około 10 muffinek-
Potrzebujesz:
- 70 g mąki gryczanej jasnej
- 30 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
- 20 g skrobi ziemniaczanej bądź tapioki
- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
- płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
- płaską łyżeczkę cynamonu bądź przyprawy do piernika
- szczyptę soli
- 50 g ksylitolu
- 2 jajeczka
- 85 ml oleju rzepakowego
- 90 g startej marchewki ( małe oczka)
- jabłko ( pokrojone w małą kostkę )
- 40-50 g suszonej żurawiny bądź rodzynek
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (góra-dół).
2. Do dużej miski przesiej odmierzone porcje mąk.
3. Do mieszanki mąk dodaj ksylitol, sodę, proszek do pieczenia, sól oraz przyprawę i wymieszaj starannie.
4. W drugiej misce należy roztrzepać jajka, połączyć z olejem oraz marchewką.
5. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj ciasto.
6. W trakcie mieszania dodaj kawałeczki jabłka oraz bakalie.
7. Porcje ciasta przełóż do papilotek, do około 3/4 wysokości.
8. Muffiny piecz przez około 20 minut.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz