Ogromna radość odnaleźć po tylu latach smak aromatycznego jabłecznika z dzieciństwa. Idealne połączenie puszystego biszkoptu oraz wilgotnych jabłek sprawiają, że ciasto zachowuje świeżość przez kilka dni ! Dla mnie najlepsze na drugi dzień po schłodzeniu w lodówce. W kwestii koncepcji oraz wykonania jabłecznika inspirowałam się cudownie i szczegółowo opisanym przepisem od Ani, autorki bloga AniaGotuje.pl
Tortownica 22 cm
Potrzebujesz:
NADZIENIE
- 1,5 kg twardszych jabłek do pieczenia
- 1-2 łyżki cukru (opcjonalnie)
- odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)
- 2 łyżki kaszki kukurydzianej bądź kaszki BIO ( jaglana z ryżem i kukurydzą od Hipp )
CIASTO*
Wariant na 4 jajka
- 4 średnie jajka
- 70 g cukru
- 70 g oleju
- 80 g skrobi ziemniaczanej
- 40 g skrobi kukurydzianej
- 40 g mąki ryżowej
- łyżeczka proszku do pieczenia bg
Wariant na 3 jajka
- 3 średnie jajka
- 55 g cukru
- 50 g oleju
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 30 g skrobi kukurydzianej
- 30 g mąki ryżowej
- mniejsza łyżeczka proszku do pieczenia bg
Przygotowanie:
1. Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w zgrabną kostkę.
2. Przełóż do garnka i duś przez około 15 minut. Pierwsze 10 minut pod przykrywką, a ostatnie 5 minut bez przykrycia.
3. Pod koniec prażenia dodaj do gorących jabłek kaszkę, cukier, sok z cytryny i wymieszaj starannie całość. Odstaw na bok.
4. Piekarnik ustaw na temperaturę 170 stopni ( opcja góra-dół).
5. Mąki odmierz, przesiej przez sitko i połącz z proszkiem do pieczenia.
6. Do dużej miski bądź garnka wbij jajka oraz dodaj cukier.
7. Jajeczną masę ubijaj mikserem tak długo, aż powstanie jasna oraz puszysta masa.
8. Cały czas miksując wlej małym strumieniem olej.
9. Następnie do puszystej masy wsypuj partiami porcje przesianej mąki i wmieszaj delikatnie szpatułką.
10. Do tortownicy bądź foremki wlej większą część ciasta, wstaw do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut. Pozostałą część ciasta pozostaw, nie mieszaj ! :)
11. Podpieczony spód wyjmij i studź przez 5 minut.
12. Następnie wyłóż przestudzone jabłka i wyrównaj.
13. Na jabłkowe nadzienie wylej pozostałą część biszkoptowego ciasta i piecz przez kolejne 35-40 minut.
14. Upieczone ciasto najlepiej kroić po przestygnięciu.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz