Nareszcie jest ! Przepis na soczystego i delikatnego dorsza w aromatycznym sosie ze słodkich, wrześniowych pomidorów. Pomysł na to danie to tak naprawdę wspomnienie z podróży. W Kenii, w bardzo skromnej chatce mieliśmy okazję zjeść całą, grillowaną rybę podaną w takim właśnie sosie. Postanowiłam zrobić domową wersję.
Potrzebujesz:
- 250 ml naturalnego sosu pomidorowego lub passaty ( tj. 600 g pomidorów )
- 500 g filetu/polędwicy z dorsza atlantyckiego
-25 ml mleczka kokosowego
-gałązkę świeżego majeranku
-gałązkę świeżego tymianku
-przyprawę do ryby bg, u mnie portugalska
-pieprz
-sól
-oliwę/ masło klarowane do smażenia
DO PODANIA
- 150 ml suchego ryżu
Przygotowanie:
1. Filet z ryby osusz i przypraw starannie przyprawą. Odstaw na bok.
2. Pomidory umyj, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój na mniejsze kawałka i posól. Gdy te puszczą soki, przełóż do garnka i gotuj przez około 15-20 minut. Następnie pomidory przetrzyj przez sitko.
3. Ryż przepłucz starannie i przełóż do rondelka. Dolej 300 ml wody, posól i gotuj na małym ogniu. Gdy ziarenka ryżu wchłoną wodę wyłącz gaz.
4. Rozgrzej patelnię z łyżką tłuszczu. Smaż dorsza przez 1-2 minuty z każdej strony, w zależności od grubości fileta. Usmażoną rybę przełóż na talerz.
5. Na tą samą patelnię przelej sos pomidory. Dodaj do niego posiekany majeranek oraz tymianek i zredukuj delikatnie do konsystencji sosu. Następnie dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wlewaj stopniowo mleczko kokosowe. Przełóż filety ryby i duś całość przez chwilę.
6. Rybę w sosie podawaj od razu na puszystym i gorącym ryżu.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz