Strony

piątek, 18 września 2020

Soczysty dorsz w sosie pomidorowo-kokosowym


Nareszcie jest ! Przepis na soczystego i delikatnego dorsza w aromatycznym sosie ze słodkich, wrześniowych pomidorów. Pomysł na to danie to tak naprawdę wspomnienie z podróży. W Kenii, w bardzo skromnej chatce mieliśmy okazję zjeść całą, grillowaną rybę podaną w  takim właśnie sosie. Postanowiłam zrobić domową wersję. 

 Potrzebujesz:

- 250 ml naturalnego sosu pomidorowego lub passaty ( tj. 600 g pomidorów )

- 500 g filetu/polędwicy  z dorsza atlantyckiego

-25 ml mleczka kokosowego

-gałązkę świeżego majeranku

-gałązkę świeżego tymianku 

-przyprawę do ryby bg, u mnie portugalska

-pieprz 

-sól

-oliwę/ masło klarowane do smażenia

DO PODANIA

- 150 ml suchego ryżu

Przygotowanie:

1. Filet z ryby osusz i przypraw starannie przyprawą. Odstaw na bok.

2. Pomidory umyj, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój na mniejsze kawałka i posól. Gdy te puszczą soki, przełóż do garnka i gotuj przez około 15-20 minut. Następnie pomidory przetrzyj przez sitko.

3. Ryż przepłucz starannie i przełóż do rondelka. Dolej 300 ml wody, posól i gotuj na małym ogniu. Gdy ziarenka ryżu wchłoną wodę wyłącz gaz. 

4. Rozgrzej patelnię z łyżką tłuszczu. Smaż dorsza przez 1-2 minuty z każdej strony, w zależności od grubości fileta. Usmażoną rybę przełóż na talerz.

 5. Na tą samą patelnię przelej sos pomidory. Dodaj do niego posiekany majeranek oraz tymianek i zredukuj delikatnie do konsystencji sosu. Następnie dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wlewaj stopniowo mleczko kokosowe. Przełóż filety ryby i duś całość przez chwilę.

6. Rybę w sosie podawaj od razu na puszystym i gorącym ryżu.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz