W ostatnich dniach, tygodniach w sposób świadomy coraz częściej wybieram obiady bez mięsa. Jeżeli już po nie sięgam, staram się aby było ona wysokiej jakości, z dobrego źródła. W poszukiwaniu alternatyw testuję nowe smaki. W jednej z publikacji Kukbuka znalazłam bardzo ciekawy pomysł na przygotowanie kalafiora w iście indyjskim stylu, otaczając go chrupiącą panierką z mąki z ciecierzycy. Musiałam oczywiście spróbować... Czy próbowałeś kiedykolwiek pakory ?
Potrzebujesz:
-150 ml mąki z ciecierzycy
-150 ml wody
- łyżeczkę przyprawy curry bg
-1/3 łyżeczki soli
- małą, pokrojoną ostrą papryczkę chili (opcjonalnie )
- świeżo mielony pieprz
-1/2 główki małego kalafiora
-olej do smażenia
PROPOZYCJE PODANIA
-ryż ziołowy
-lekka sałatka z pomidorami
-jogurt naturalny lub sos czosnkowy
Przygotowanie:
1. Kwiat kalafiora pozbaw twardego środka i podziel starannie na dość małe różyczki.
2. Mąkę połącz bardzo starannie z wodą oraz przyprawą curry, papryczką, solą oraz pieprzem. Pozostaw na minimum 15 minut. Jest to konieczne aby ciasto zgęstniało, a mąką wchłonęła nadmiar wody.
3. Do wysokiej patelni lub rondelka wlej olej i podgrzej.
4. Gdy odrobina ciasta wrzucona do oleju zacznie się smażyć to znak, że tłuszcz jest dobrze rozgrzany. Różyczki kalafiora obtaczaj dokładnie w cieście i smaż na wolnym ogniu, aż do zrumienienia z obu stron.
5.Chrupiące kawałki kalafiora podawaj od razu z ulubionymi dodatkami. Proponuję ryż wymieszany z posiekanymi i ulubionymi ziołami oraz lekką zieleninę z pomidorami. Jako sos świetnie sprawdzi się jogurt naturalny lub domowy sos czosnkowy.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz