Szczodra jesień częstuje nas pysznymi, rodzimymi jabłkami. Można z ich wykorzystaniem przygotować w mig kakaowe ciasto. Pełne zdrowia, na naturalnych mąkach bezglutenowych.
Potrzebujesz:
- 65 g mąki ryżowej
- 40 g mąki z tapioki
- 20 g mąki z amarantusa
- 2 jajka
- 60 g cukru
- 60 g oleju
- 1 duże lub 2 małe jabłka
- małą łyżkę kakao bg!
- łyżeczkę cynamonu
- płaską łyżeczkę proszku do pieczenia bg!
- 1/4 łyżeczki sody
Przygotowanie:
Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne oraz pokrój na małe kawałki. Mąki odmierz, wymieszaj, przesiej 2-3 razy, a następnie połącz z kakao, cynamonem, sodą oraz proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dolewaj oleju i miksuj dalej. Ustaw mikser na najniższe obroty i wsypuj partiami suche składniki. Na koniec dołóż kawałki jabłka. Wymieszaj już łyżką. Masę przełóż do wyłożonej pergaminem tortownicy*. Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 35 minut. Przestudzone ciasto udekoruj roztopioną czekoladą lub domową polewą czekoladową.
SMACZNEGO :)
* 20 cm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz