niedziela, 15 maja 2016

Sałatka z musztardowym majonezem na bazie oleju rzepakowego




Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego warto wykorzystać go do przygotowania domowego majonezu. 
Wiosenna sałatka z własnoręcznie przygotowanym sosem jest tego warta ! 

Potrzebujesz:
  • 250 gramów filetu łososia
  • 400 gramów zielonych szparagów
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 100 gramów miksu sałat np. z rukolą
  • sok z cytryny
  • odrobina oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
Majonez jaglany
  • 50 gramów ugotowanej kaszy jaglanej
  • dużą łyżkę nasion słonecznika
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczkę ksylitolu/cukru, lub do smaku
  • 1,5 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od majonezu, który najlepiej przygotować  z conajmniej kilkugodzinnym wyprzedzeniem. Słonecznik zmiel w młynku na mąkę. Do wysokiego naczynia przełóż kaszę, zmielony słonecznik, wodę, sok z cytryny, ksylitol oraz pół łyżeczki musztardy. Utrzyj całość bardzo starannie przy pomocy blendera. Gdy masa stanie się jednolita, dolewaj małym strumieniem olej, cały czas blenderując. Następnie dodaj łyżeczkę musztardy, wymieszaj i powstały majonez dopraw wg własnego gustu.  Odstaw do lodówki aby smaki się przegryzły. 
2. Filet z łososia pozbaw skóry i potnij na równe kawałki. Dopraw sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Odstaw. Paprykę potnij w paski.
3. Szparagi pozbaw zdrewniałych końcówek.  W wysokim garnku zagotuj posoloną wodę i gotuj szparagi (najlepiej związane, w pionowej pozycji)  przez około 5 minut.
4. W międzyczasie na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego. Obsmaż kawałki łososia z każdej strony na dość dużym ogniu.
5. Na talerzu ułóż sałatę, paprykę, szparagi oraz łososia. Całość polej musztardowym majonezem.
Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj