Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego warto wykorzystać go do przygotowania domowego majonezu.
Wiosenna sałatka z własnoręcznie przygotowanym sosem jest tego warta !
Potrzebujesz:
- 250 gramów filetu łososia
- 400 gramów zielonych szparagów
- 1/2 papryki czerwonej
- 100 gramów miksu sałat np. z rukolą
- sok z cytryny
- odrobina oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Majonez jaglany
- 50 gramów ugotowanej kaszy jaglanej
- dużą łyżkę nasion słonecznika
- 1/4 szklanki wody
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- łyżeczkę ksylitolu/cukru, lub do smaku
- 1,5 łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od majonezu, który najlepiej przygotować z conajmniej kilkugodzinnym wyprzedzeniem. Słonecznik zmiel w młynku na mąkę. Do wysokiego naczynia przełóż kaszę, zmielony słonecznik, wodę, sok z cytryny, ksylitol oraz pół łyżeczki musztardy. Utrzyj całość bardzo starannie przy pomocy blendera. Gdy masa stanie się jednolita, dolewaj małym strumieniem olej, cały czas blenderując. Następnie dodaj łyżeczkę musztardy, wymieszaj i powstały majonez dopraw wg własnego gustu. Odstaw do lodówki aby smaki się przegryzły.
2. Filet z łososia pozbaw skóry i potnij na równe kawałki. Dopraw sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Odstaw. Paprykę potnij w paski.
3. Szparagi pozbaw zdrewniałych końcówek. W wysokim garnku zagotuj posoloną wodę i gotuj szparagi (najlepiej związane, w pionowej pozycji) przez około 5 minut.
4. W międzyczasie na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego. Obsmaż kawałki łososia z każdej strony na dość dużym ogniu.
5. Na talerzu ułóż sałatę, paprykę, szparagi oraz łososia. Całość polej musztardowym majonezem.
1. Zaczynamy od majonezu, który najlepiej przygotować z conajmniej kilkugodzinnym wyprzedzeniem. Słonecznik zmiel w młynku na mąkę. Do wysokiego naczynia przełóż kaszę, zmielony słonecznik, wodę, sok z cytryny, ksylitol oraz pół łyżeczki musztardy. Utrzyj całość bardzo starannie przy pomocy blendera. Gdy masa stanie się jednolita, dolewaj małym strumieniem olej, cały czas blenderując. Następnie dodaj łyżeczkę musztardy, wymieszaj i powstały majonez dopraw wg własnego gustu. Odstaw do lodówki aby smaki się przegryzły.
2. Filet z łososia pozbaw skóry i potnij na równe kawałki. Dopraw sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Odstaw. Paprykę potnij w paski.
3. Szparagi pozbaw zdrewniałych końcówek. W wysokim garnku zagotuj posoloną wodę i gotuj szparagi (najlepiej związane, w pionowej pozycji) przez około 5 minut.
4. W międzyczasie na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego. Obsmaż kawałki łososia z każdej strony na dość dużym ogniu.
5. Na talerzu ułóż sałatę, paprykę, szparagi oraz łososia. Całość polej musztardowym majonezem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz