Propozycja dla tych, którzy w przedświątecznym pędzie nie zdążyli lub zapomnieli
nastawić zakwas na żur.
Zupa, która godnie i dumnie zasiądzie na wielkanocnym stole.
Potrzebujesz:
- 1-1,2 l bulionu
- 2 mniejsze ziemniaki
- mały seler
- pietruszkę
- cebulę
- por, jasna część
- 2 ząbki czosnku
- 80-100 gr świeżego, tartego chrzanu
- 100 ml śmietany np. słonecznikowej stąd
- masło klarowane/ olej
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kostkę, pora w cienkie plastry, a czosnek przeciśnij przez praskę. Seler, pietruszkę oraz ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej sporą łyżkę masła lub oleju i przesmaż warzywa. W garnku zagotuj bulion i dodaj do niego tak przygotowane warzywa. Na tej samej patelni zeszklij pora, cebulę oraz czosnek i dodaj do gotującego się wywaru. Do zupy dodaj 1 liść i 2 ziela angielskie. Gdy warzywa zmiękną wyciągnij ziele oraz liść laurowy , dodaj przelany wrzątkiem tarty chrzan. Gotuj jeszcze przez chwilę i utrzyj całość blenderem. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeżeli zupa okaże się zbyt delikatna możesz dodatkowo dodać tarty chrzan ze słoiczka o przyzwoitym składzie.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz