czwartek, 17 marca 2016

Wegańska zupa z groszkiem & marchewką


Tyle zdrowia na jednym talerzu. 
Klasyka z groszkiem i marchewką w roli głównej.
W wersji bezmlecznej również może pozostać w mojej opinii pyszna.

Potrzebujesz:
  • ok. 3/4 szklanki nasion słonecznika
  • litr bulionu
  • 4-5 marchewek, najlepiej eko
  • puszka groszku
  • cebula
  • 1-2 łyżki masła klarowanego/oliwy
  • natka pietruszki
  • łyżeczka mąki bg /po równo ryżowa i ziemniaczana/
  • pieprz 
  • sól
  • ksylitol
  • natka pietruszki
Przygotowanie:
Nasiona słonecznika zalej wodą i mocz przez noc. Następnego dnia przełóż przepłukane nasiona do wysokiego naczynia, dolej pół szklanki wody. Utrzyj całość blenderem na gładką masę. Dolewaj w miarę potrzeby wodę do otrzymania dość płynnej śmietanki. Gotową przeciśnij przez ściereczkę lub drobne sitko w celu pozbycia się fusów.
Marchewkę obierz i pokrój w kostkę lub plasterki. Groszek odcedź, a cebulę pokrój w kostkę. W garnku zagotuj bulion i dodaj marchew.  W międzyczasie rozpuść na patelni masło klarowane i zeszklij cebulę. Dodaj do zupy. Gdy marchew będzie już miękka  dodaj groszek.  Następnie  dolej  do wywaru słonecznikową śmietankę. W małej ilości zimnej wody wymieszaj mąkę i zagęść zupę. Całość dopraw solą, pieprzem i odrobiną ksylitolu. Podawaj z posiekaną pietruszką.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj