środa, 19 sierpnia 2015

Gryczane kopytka o smaku suszonych pomidorów



ok. 35 sztuk
Potrzebujemy:
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej /tj. 350 gramów ugotowanej/
  • 65 gramów suszonych pomidorów z zalewy
  • 30 gramów /duża łyżka/ skrobi ziemniaczanej
  • 15 gramów /łyżka/ mąki ryżowej + do podsypania
  • 1/2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • pieprz
  • sól
Do podania:
  • spora łyżka klarowanego masła
  • 2 mniejsze cebule
  • świeży tymianek
Przygotowanie:
Kaszę zalej szklanką gorącej wody i ugotuj na małym ogniu pod przykryciem. Jeszcze gorącą kaszę utrzyj blenderem na gładką masę. Dodaj mąki, drobno posiekane suszone pomidory oraz przecier. Całość  dopraw i wymieszaj łyżką. Na stolnicy podsyp makę ryżową. Weź kawałek ciasta i opruszonymi mąką dłońmi uformuj podłużny walec, pokrój na zgrabne kopytka. Gotuj w osolonym wrzątku przez ok. 1-2 minuty (od momentu wypłynięcia  na powierzchnię). Cebulę poszatkuj w drobną kostkę,  następnie zeszklij na maśle klarowanym.  Pod koniec smażenia dodaj świeży tymianek. Odcedzone kluski możesz   polać tłuszczem lub dodatkowo zrumienić  na patelni.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj