1 porcja
Potrzebujemy:
- 1/2 dojrzałego banana ok. 45 gramów
- 30 gramów mąki gryczanej jasnej
- 20 gramów mąki ryżowej
- 5 gramów mąki z amarantusa
- 1/2 łyżeczki bg proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mleka roślinnego, u mnie sojowe
- garść jagód, świeże lub mrożone
- puder z cukru lub ksylitolu
Przygotowanie:
Mąki przesiej, wymieszaj i połącz z proszkiem do pieczenia. Odstaw. Banana rozgnieć bardzo dokładnie widelcem. Przełóż do miski, dolej mleko i za pomocą trzepaczki utrzep całość do momentu, aż masa stanie się jednolita oraz puszysta. Następnie dodaj odmierzone mąki, wymieszaj. Powstałe ciasto ma być dość gęste, w razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę mleka. Do masy dodaj jagody, wymieszaj delikatnie. Smaż na rozgrzanej oraz dobrze natłuszczonej patelni. Podawaj gorące, posypując obficie cukrem pudrem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz